Mișcarea „Democrație Reală Acum” se manifestă și la Cluj, duminică, 5 iunie, 2011, începând cu ora 18.00, pe B-dul Eroilor, în jurul monumentului dedicat Memorandiștilor (la „Clopot”). Clujul se alătură sutelor de mii de tineri protestatari din peste 130 de orașe europene care ies în stradă în data de 5 iunie, sub egida „European Revolution”. Vă așteptăm cu mesaje de protest, pancarte ori nemulțumiri cetățenești, pe care le vom aduna într-o „Cutie a indignărilor” după care le prezentăm opiniei publice și autorităților.
Mișcarea „Democrație Reală Acum” din România se solidarizează cu evenimentele din Spania, Grecia, Franța, Marea Britanie etc. și consideră că problemele pentru care cetățenii din întreaga Europă au ieșit în stradă le regăsim și în România.
Nu reprezentăm vreo formațiune politică și nu susținem exclusiv vreun grup religios sau etnic. Suntem simpli cetățeni, iar factorul nostru de coeziune îl reprezintă indignarea față de felul în care funcționează sistemul politico-economic în Romania și la nivel internațional.
Suntem indignați de abuzurile și corupția politicienilor, băncilor și afaceriștilor care au adus România în starea actuală. Vrem ca responsabilii pentru criza și inegalitățile economice să plătească pentru această injustiție și nu cetățenii prin impunerea măsurilor de austeritate (tăieri salariale, creșterea taxelor și impozitelor, creșterea prețurilor la servicii, disponibilizări etc.).
Dorim asigurarea unor locuri de muncă plătite decent, accesul la educație publică de calitate și la un sistem sanitar gratuit și eficient, dreptul la egalitate de șansă, la o participare politică reală, dincolo de democrația electorală, și la o dezvoltare personală liberă.
Vrem să fim considerați ființe umane, nu mașini de vot manipulabile o dată la 4 ani. Iluzia democrației este întreținută de un vot care nu îți dă posibilitatea reală de a schimba ceva, ci doar să alegi răul cel mai mic. Indiferent de rezultat, puterea rămâne în mâinile lor.
Dorim suspendarea acordurilor cu FMI și Banca Mondială deoarece acestea reprezintă sursa îndatorării și sărăcirii României pe termen lung, în condițiile în care populația va trebui să suporte returnarea împrumuturilor prin impunerea unor noi măsuri de austeritate. Într-o paradigmă de tip neoliberal, FMI-ul și Banca Mondială sunt organisme care urmăresc doar profitul câtorva privilegiați și nu bunăstarea generală a populației. O Românie săracă și îndatorată își pierde libertatea și suveranitatea de a-și alege viitorul.
Pentru toate acestea suntem indignați! Vom lupta pentru drepturile noastre! Vrem o Democrație Reală Acum! Cetățenii nu sunt subordonați statului și capitalului speculativ, comunitățile de cetățeni asociați constituie statul!
Indignații
http://www.eurevo.org/http://www.eurevolution.com/
http://roarmag.org/
http://wrong.ro/manifest/
Contact:
indignativacluj@gmail.com
14 comentarii:
Domnule Florian Liviu,
Vă ştiu un om cu "simţ practic". De aceea vă întreb sincer: ce-i de făcut ?
Aş vrea să sprijin această iniţiativă, "Democrație Reală Acum în România".
@ Valerius
1.preluaţi şi dvs. pe blogul dvs. acest anunţ.
2.trimiteţi un email de adeziune organizatorilor la adresa indignativacluj@gmail.com
Preiau si eu pe ambele bloguri ale mele...
Am înţeles. Mulţumesc.
am prezentat si eu pe blogul meu pe larg ce se intampla in Spania; dar, acuma nu mi-o luati in nume de rau: "vine in Romania" suna cam asa, ca la spectacol, parca ar "veni" Bon Jovi in Romania :)
Cu siguranta vor iesi anul acesta si romanii in strada, dar de foame, si mai tarziu, prin iarna.
Aveti vreo veste despre participarea de la Bucuresti ?
TV-urle, evident, nu au spus nimic.
@geomarz
Cel mai bun reportaj foto despre ceea ce a fost în Bucureşti îl găsiţi aici.
http://militiaspirituala.ro/actiuni/statul-autoritar-vs-democratia-reala-acum/
Domnule Liviu,
Apropo de miliţia spirituală, când am fost eu acolo, în Piaţa Universităţii, erau doar 50-60 de inşi, am scris 60-70 aşa, cu o marjă mare. Până la 150-200 de inşi mai lipsesc vreo 100-150 de inşi.
Ştiţi cum se spune: ”amic mi-e Platon, dar mai amic mi-e adevărul”.
Dacă se vrea să se facă ceva curat, onest, atunci e bine să se înceapă prin a se spune adevărul.
Multumesc. L-am vizitat pe bogdan si mi-am facut o parere.
Despre Timisoara, totusi, nu am aflat nimic.
@Bogdan
“Nu mi-e foarte clar cine stă în spatele puștilor. Oricum, acum a fost o treabă de amatori.”
Văd că nu agreaţi deloc ideea spontaneităţii maselor. De ce trebuie neapărat să stea cineva în spatele tinerilor ? Ce vi se pare că se trăieşte prea bine, sau că tinerii au prea multe perspective de afirmare în mizeria morală, spirituală şi materială în care trăim ?
Văd şi singuri care este soluţia. Treabă de amatori ? Eu văd jumătatea plină a paharului, dvs. pe cea goală.
Herbert Marcuse, membru marcat al şcolii de la Frankfurt, lider spiritual al mişcărilor studenţeşti din 1968 din Statele Unite, susţinea teza că proletariatul contemporan, aliniindu-se sistemului capitalist, a făcut pasul înapoi pe scena revoluţiei, locul său de vector purtător al schimbării sistemului fiind luat de studenţime, aceasta constituind grupul social cu cea mai avansată formă de conştiinţă socială.
Grupul Baader-Meinhof este emblematic pentru teoria lui Marcuse, în sensul că rădăcinile sale se aflau în mediul universitar.
La fel se întâmplă şi cu mişcarea “Democracia real ya” spaniolă ale cărei nuclee sunt de-asemenea studenţeşti.
Multă vreme m-am îndoit de teoria sa, dar în ultimul timp, meditând şi analizând faptele, am ajuns cam la aceleaşi concluzii cu Marcuse.
Dar nici un partid comunist, ilegal sau legal, nu este pregătit pentru o astfel de mutaţie teoretică în doctrina sa. De aceea nu s-a implicat nimeni din această zonă în manifestaţie. Vorbesc de România.
Este interesant de meditat asupra acestei teme. Dacă voi avea timp, voi reveni cu un articol mai amplu.
Domnule Liviu,
V-am răspuns la mine.
Dacă am învățat un lucru în ultimul timp, acela este că nu există revoluții spontane, trebuie să existe un grup conducător cu voința și capabilitatea de a începe și dirija revoluția.
@Bogdan
Corect. Nimic nu se poate face fara o structura organizatorica.
Din nefericire, in acest moment in R NU exista nici o structura organizatorica care sa reprezinte interesele poporului roman.
@geomarz
Eu sunt națioanalist și fan al social-democrației de tip nordic. Însă, pot să spun că mi-a plăcut discursul tovarășului Rotaru, liderul unui partid socialist. Cu această excepție, sunt de acord cu tine, cu lipsa acelei organizații.
Înțeleg că ești medic tânăr, rezident, ce te atrage la marxism? Mă interesează răspunsul tău deoarece sunt interesat în general de ce tinerii sunt atrași de marxism, o opțiune mai rară printre tinerii noștri.
De fapt, eu sunt mai degrabă apolitic.
Am văzut însă ce însemnă extrema dreaptă pentru tineri.Cu o singură poziție a extremei drepte sunt de acord, cu aceea că trebuie să ne apărăm credința noastră ortodoxă împotriva cruciadei neoprotestante și împotriva celei a homosexualilor, care acum vin cu solicitări aberante.
Menționez că singura mea pretenție în privința homosexualilor este ca aceștia să dea dovadă de discreție, nu vreau ca aceștia să fie ostracizați, precum vrea extrema dreaptă. Nu vreaua nici ca neoprotestanții să aibă de suferit.
Cam atât cu concepțiile mele politice, care sunt extrem de restrânse.
@Bogdan
Sint medic, dar nu tinar. Cu marxismul am crescut.
In schimb fiul meu este tinar medic si cu orientare marxista. El, de ce ?
De la mine si de la altii din familie. Cred ca si teoretic este mai informat decit mine. Eu nu am rabdare sa citesc teorie. Teorie care nu descrie decit foarte vag o realitate.
Am intrat pe CtiticAtac unde sint citiva, destul de tineri, cu orientare marxista dar cam dogmatici, dupa mine. Teoria este utlia numai atunci cind iti folodeste in practica. Parerea mea.
Trimiteți un comentariu