luni, 25 iunie 2012

Vae Victis !

1.Văd lupta lui Băsescu cu Năstase ca cea dintre Al Capone şi rivalul său Bugs Moran, doi gangsteri americani, reci şi calculaţi, în stare să omoare fără să clipească ce şi-au disputat supremaţia la sfârşitul deceniului doi într-un Chicago industrial măcinat şi zguduit de marea criză economică. Şi unul şi altul au adunat averi imense, palate şi domenii burduşite cu opere de artă şi valori. Nici despre unul, nici despre altul, nu se poate spune că a fost mai bun decât celălalt, iar dacă unul din ei o fi suferit vreo nedreptate din partea celuilalt, nedreptăţile pe care le-au comis împreună o fac să pălească, amândoi au sfârşit în puşcărie având pe conştiinţă zeci poate sute de morţi.

2.Şi Băsescu şi Năstase sunt doi duşmani ai clasei muncitoare, doi politicieni burghezi care au călcat, terfelit şi violat fiecare cum i-a venit mai bine la mână interesele clasei muncitoare. Năstase are pe conştiinţă, ca şi Băsescu de altfel, nenumărate privatizări cu cântec, care uşor ar putea fi încadrate la subminarea economiei naţionale. Şi mă gândesc aici, oprindu-mă la epoca Năstase, la combinatul Sidex-Galaţi, citadela oţelului românesc, cedat pe nimic indianului Lakshmi Mittal, oare cât o fi fost comisionul şi cine l-o fi încasat?, obiectiv industrial de cea mai mare importanţă strategică, pentru a cărei realizare comuniştii români-şi aici e meritul lui Gheorghiu Dej- s-au bătut din greu cu sovieticii care nu erau de acord ca românii să devină independenţi din punct de vedere al importului de oţel şi urmăreau să ofere oţel sovietic contra grâne româneşti.

3. Chiar dacă Năstase suferă azi o nedreptate, nedreptăţile pe care el însuşi le-a comis în timpul mandatului său în contra intereselor clasei muncitoare, în contra intereselor României o fac să devină neglijabilă.
În România nu mai acţionează de mult justiţia civilă, ci numai cea divină.

4.Nu pot să mă pronunţ dacă gestul lui Năstase a fost unul teatral sau unul autentic. Şi într-un caz şi în celălalt cred că se poate vorbi de laşitate, de incapacitatea structurală a lui Năstase- a unui caracter construit pe aroganţă- de a-şi asuma lecţia umilinţei, a înfrângerii, a suferinţei.

5.Lupta politică va intra odată cu cazul Năstase într-o nouă etapă în care gradul de violenţă va fi cu mult sporit. Deviza va fi care pe care şi nu se iau prizonieri. Criza economică a redus mult din plăcinta care se împărţea până acum între găştile ce se perindau la putere. Pentru ca marilor rechini să nu li se micşoreze porţia trebuie ca numărul celor ce se îmbulzeau până acum la împărţirea prăzii să scadă. Această scădere se va face prin mijloace violente. Vorba lui Claude Karnoouch: va curge sânge ! Vae victis !

6 comentarii:

Asterisc spunea...

1. Dacă ar fi așa, nici n-ar fi mare răul, dat fiind că dorința de îmbogățire a omului este o veche racilă. Dar mă tem că...

2. ...privatizările care au pus pe butuci economia românească n-au avut nici măcar darul de-a aduce cine știe ce avere celor implicați! Mi-e teamă de ceva mult mai rău, anume acțiunea la comanda externă! România trebuie, probabil, adusă la condiția de țară subdezvoltată, așa cum au dorit și rușii cînd ați vorbit de Sidex Galați. Numai că, acum, indicațiile vin din alt punct cardinal.

3. Năstase nu este condamnat pentru furt sau privatizări! Ci pentru Troeful calității, adică pentru o culpă insignifiantă în comparație cu ceea ce bine ați numit subminarea economiei naționale. Iar pentru privatizări nu va fi judecat nimeni, niciodată. Pentru că ele s-au făcut - așa cum s-au făcut - și se vor mai face, de toți cei aflați la cîrma țării din decembrie încoace. A privatiza, indiferent cum, este de bonton! N-ați văzut cît lobby face președintele pentru Roșia Montană Gold Corporation?

4. Cred că gestul sinuciderii a fost autentic. Nimeni n-ar face un gest teatral în condițiile în care șansa de supraviețuire ar fi de sub 10%!

5. Probabil așa va fi! Oricum ceea ce se întîmplă este pe gustul tuturor! Nu, zi de zi, se pune presiune pe justiție, că din cauza ei suferă România, că nu condamnă rechinii ș.a.m.d., presiune făcută de toată lumea, UE, politicieni, mass-media? Și atunci, dacă tot a avut ocazia să aibă un rechin în plasă, a făcut ceea ce i s-a reproșat! Dacă a avut sau nu probe concludente, a contat mai puțin. La cîte procese are România la CEDO, ce mai contează încă unul! Important este că am arătat Europei cît de independentă este justiția din România și că este cazul să nu mai avem monitorizarea pe justiție. Nu spun cu certitudine că este așa, dar este o explicație plauzibilă a celor întîmplate.

Florian Liviu spunea...

@Asterix

Mulţumesc pentru vizită !

Asterisc spunea...

Asterisc

bogdan spunea...

Foarte bun articolul!

ddanilov spunea...

In Romania nu mai actioneaza nici macar justitia divina pentru ca ne-am indepartat atat de mult de adevar si har.Romania actuala este nascuta dintr-un act violent si profund nedrept:uciderea sotilor Ceausescu fara judecata.Romania de azi poarta stigmatul acelei nedreptati initiale.Bucuria dementa si totodata aprobatoare care a cuprins poporul roman in legatura cu acel odios asasinat,il pface partas la vina.Si in continuare s-au mai intamplat abuzuri si linsaje publice in veselia generala a natiunii ca si cum s-ar fi facut un act de dreptate de fiecare data.In fapt noi am decazut tot mai jos cu fiecare linsaj. Ma refer la atatia oameni de stat capabili si fara vina care au fost denigrati pentru singurul motiv ca au fost membri in PCR.Multi dintre ei au fost patrioti fideli acestei tari.Nu meritatu acel tratament.Fiecare dintre noi ispasim o parte din crima initiala.Aceeasi bucurie dementa si isterizanta a cuprins o parte din electoratul care s-a pronuntat in favoarea nefericitei alegeri din 2004,in legatura cu linsarea publica a lui Nastase.Da,Nastase este vinovat de multe,dar sa nu uitam ca a fost un primministru capabil.Judecata nedreapta la care l-a supus Romania pe Nastase,o face partasa la nedreptate.In aceste conditii,nu e demirare,ca Dumnezeu si-a intors fata de la noi si ne lasa sa ne facem dreptate singuri.De aceea spun ca in Romania de azi,parca nici blestemul nici binecuvantarea nu mai lucreaza.Cand Romania va invata sa fie dreapta,atunci poate vom avea parte de ajutor divin.
Cand spun dreapta ma refer la multe:neingradirea dreptului la munca,la viata,la justitie,retributia echitabila in raport cu munca prestata,ajutoarele sociale,redistribuirea echitabila a profitului,etc...
In fapt Romania trebuie sa puna in practica acele norme din vremea de dinainte de 1989,cand era un stat intemeiat pe munca si dreptate.Dar mai intai trebuie sa scape de mincinosii care invenineaza opinia publica si de tradatori!

Florian Liviu spunea...

"In fapt Romania trebuie sa puna in practica acele norme din vremea de dinainte de 1989,cand era un stat intemeiat pe munca si dreptate."

De acord cu dvs.