Revolta spaniolă |
S-ar putea ca această revoltă spaniolă, inspirată de platforma Democracia Real Ya, prin compoziţia ei socială, să dea dreptate celor care au teoretizat alinierea clasei muncitoare în cadrul capitalismul contemporan, ieşirea ei din prim plan şi ivirea pe scena politică a noi forţe revoluţionare cum ar fi studenţimea, minorităţile rasiale, lumpenproletariatul.
Aceste forţe par a fi mai capabile şi mai motivate decât clasa muncitoare să ajungă la o conştiinţă emancipată de ideologia burgheză.
Problema care se pune este, cum şi până unde poate evolua această mişcare ? Dacă ea se va îndrepta în direcţia radicală, anticapitalistă atunci violenţa este inevitabilă, pentru că sistemul actual perverteşte majoritatea oamenilor printr-o falsă conştiinţă, de care doar puţini reuşesc să se elibereze singuri.
Capitalismul contemporan a inventat asemenea mijloace de asimilare a tuturor formelor culturii şi ale gândirii, încât poate dezarma critica prin transformarea discursului ei într-un element al sistemului: lucrul de care e nevoie este, din acest motiv, modalitatea violentă a criticii, care nu poate fi asimilată de sistem.
Libertatea cuvântului şi a întrunirilor, toleranţa şi instituţiile democratice şi-au pierdut capacitatea eliberatoare iniţială şi sunt, toate, azi, mijloace de perpetuare a dominaţiei spirituale a valorilor capitaliste. Totuşi, se pare că tinerii din Puerta del Sol au înţeles aceste lucruri din moment ce cer nici mai mult nici mai puţin decât: Democracia Real Ya.
Democracia Real Ya, ca transcendere a democraţiei burgheze, înseamnă eliberare de “libertăţile democratice burgheze ” şi de toleranţa burgheză pentru a cucerii adevărata libertate şi adevărata toleranţă.
Adevărata toleranţă nu poate proteja false cuvinte şi fapte nelegiuite care în mod vădit contrazic şi compromit posibilităţile de eliberare.
Libertatea cuvântului nu poate fi justificată dacă se dovedeşte că ea perpetuează neadevărul.
O asemenea libertate prezumă că toate schimbările dezirabile pot fi realizate pe calea discuţiei raţionale în cadrul “sistemului”; de fapt tot ce se poate obţine pe această cale duce la consolidarea sistemului.
Mass-media descriu, ce-i drept, atrocităţile lumii contemporane, dar o fac într-un mod neutru, imparţial.
Dacă obiectivitatea stă în legătură cu adevărul şi dacă adevărul este mai mult o chestiune de logică şi de ştiinţă, atunci acest gen de obiectivitate este fals şi acest gen de toleranţă este inuman.
În acest sens, Democracia Real Ya ar însemna combaterea îndoctrinării şi încurajarea dezvoltării forţelor eliberatoare, chiar dacă s-ar recurge la mijloace aparent nedemocratice cum ar fi: abrogarea libertăţii cuvântului şi a libertăţii de întrunire pentru grupurile şi mişcările care promovează politici agresive, înarmarea, şovinismul, discriminarea pe criterii de rasă şi religie, sau a grupurilor care se opun extinderii serviciilor publice, a securităţii sociale, a asistenţei medicale, în plus, restabilirea libertăţii gândirii ar putea necesita îngrădiri severe ale conţinuturilor predate şi ale practicilor din instituţiile de învăţământ.
În domeniul economic Democracia Real Ya înseamnă transcenderea liberei iniţiative prin suprimarea libertăţii vulpii în coteţul cu găini, adică îngrădirea libertăţii capitalului de a dispune discreţionar de muncă. O lume în care oamenii se bucură de libertate, nu corporaţiile. Deoarece capitalul este mult mai mult un produs social decât individual, ar trebui să se afle mai mult în posesia comună a societăţii, decât în posesia particulară a indivizilor.
5 comentarii:
Capitalismul monopolist suprastatal. Cel in care bogatii s-au separat geografic de saraci. Bogatii sint detinatorii informatiei. Saracii sint producatorii de bunuri materiale strict necesare si nu numai.
O societate cu susul in jos.
Pentru mine socialismul reprezintă paradisul pierdut. O încercare minunată de a crea o lume dreaptă, justă, raţională ivită printr-un miracol al istoriei. Cred cu tărie că socialismul era perfectibil, iar cauza prăbuşirii sale o constituie adevăratul imperiu al răului capitalismul monopolist occidental.Astăzi se pare că contrarevoluţia a învins,că stăpâneşte pretutindeni, dar noi ştim că totul este devenire, că istoria se află în continuă mişcare şi evoluţie, că poate mâine, cine ştie, roata istoriei şi a destinului lumii se va roti din nou.
Domnule Liviu,
Cine isi imagina in 89 ca se va intoarce capitalismul in acesata parte de lume ? Dupa 45 de ani ? Mai nimeni dintre cei traitori pe aceste meleaguri la vreme a aceea.
Dar uite ca s-a intors. Lumea nu sta pe loc. Si cei care au intros lucrurile incearca acum distrugerea culturala si fizica a acestor locuri. Mi se pare evident. Tot ce s-a facut in ultimii 20 de ani pare sa aiba acest scop.
Intre timp au lasat descoperita propria lor lume. Daca acolo cretinimul nu este endemic si transmisibil, lucrurile se vor misca din nou. Ne trebuie numai timp pentru a vedea. Unii dintre noi nu-l mai au.
Socialismul rezona mai bine cu fiinţa umană pentru că omul este, prin excelenţă, o fiinţă socială. Cei care nu pot socializa sunt bolnavi. La fel şi cei care suferă de egoism şi cred că dacă se adăpostesc în spatele unui imperiu financiar au de la natură ceva în plus faţă de ceilalţi. Lumea e făcută pentru toţi şi conducătorii aleşi trebuie să vegheze, prin instituţiile abilitate, ca dreptatea şi justiţia să lucreze pentru cei mulţi, nu să acţioneze în detrimentul lor.
Necazul e că peste tarele capitalismului se suprapune acţiunea dirijată a unor forţe oculte, care pentru a realiza o nouă ordine mondială (visul lor multimilenar!) sunt pe punctul de a ocupa discret România. Chiar se laudă pe faţă că ne-au cumpărat şi adevărul este că ne-au îndatorat pentru multe generaţii de acum încolo. Şi asta cu ajutorul celor pe care i-am tot ales de 20 de ani încoace să ne conducă destinele.
Toate aceste aspecte ar trebui să dea de gândit şi cred că în scurt timp românii vor reacţiona ca atare, pentru că nu suntem un popor de proşti, aşa cum încearcă ei să ne mediatizeze. Am fost doar foarte toleranţi. Poate excesiv de toleranţi cu cei care ne invadează subtil aplicând politica paşilor mărunţi şi războiul psihologic.
Manipulare totală de înaltă clasă, la care comuniştii de acum 25 de ani nici nu visau.
Cu stimă
ION_13
@ION_13
"Necazul e că peste tarele capitalismului se suprapune acţiunea dirijată a unor forţe oculte, care pentru a realiza o nouă ordine mondială (visul lor multimilenar!) sunt pe punctul de a ocupa discret România."
Eu fiind de formaţie şi educaţie marxistă nu cred în teoria conspiraţiei iluminaţilor, ci în teza mult mai prozaică că interesele materiale şi spirituale ale indivizilor angrenaţi în matricea socială şi economică determină mersul istoriei.
România, în opinia, mea este "cumpărată" de capitalul străin în marea sa majoritate de provenienţă Vest. Acesta deţine în acest moment toate punctele de comandă şi toate pârghiile economiei naţionale.
Nu suntem decât o vită de muls, un popor de proletari muncind pe salarii de mizerie la filialele multinaţionalelor occidentale.
"Manipulare totală de înaltă clasă, la care comuniştii de acum 25 de ani nici nu visau."
E un fapt dovedit ştiinţific că în capitalism puterea este deghizată, deloc uşor de recunoscut, şi foarte puţini oameni ajung să realizeze singuri adevărata esenţa inumană a puterii capitalului.
În socialism puterea era asumată făţiş de un partid cu caracter de clasă declarat, şi de liderul acestuia.Răspunderea conducătorilor era clară şi nu se îndoia nimeni de asta.
Trimiteți un comentariu