miercuri, 23 septembrie 2009

Stalin si principiul cutiei negre


Privita acum la peste jumatate de secol de la incheierea sa, in momentul in care contrarevolutia mondiala pare invingatoare pretudindeni, era Stalin, se reveleaza ca o epoca de o insemnatate istorica exceptionala, a carei substanta ideologica si morala trebuie analizata si clarificata obiectiv, fara partinire sau resentimente pentru a ne intelege istoria, prezentul ori pentru a ne intrezarii viitorul.

Daca revolutia din Octombrie a lui Lenin ramane cel mai important eveniment istoric al secolului XX, personalitatea cea mai importanta a aceluiasi secol, cel mai iubit si cel mai urat om deopotriva, cel mai contestat si cel mai adulat, cel mai demonizat atat de prietenii cat si de dusmanii socialismului este fara indoiala I.V. Stalin. Nu stim daca ceea ce se spune despre crimele regimului sau este adevarat, sau daca aceste crime sunt inventate de dusmanii sai pentru compromiterea sa, dar stim cu certitudine, oricat ar dori detractorii sai sa nege, meritul sau in marea inclestare care a pus capat regimurilor nazifasciste, eliberand Europa de barbarie.

In zilele noastre a vorbi ne negativ, in spiritul adevarului, despre Stalin este echivalentul incercarii de a lua partea diavolului. Eticheta de stalinist sau neostalinist este folosita fara discernamant si se vrea un sinonim pentru totalitar. Exemplu este Ceausescu al carui regim este unanim numit stalinist, desi este evident ca Ceausescu mergand pe linia hrusciovisto-dejista a fost un antistalinist notoriu, in timpul domniei sale Stalin fiind tratat ca si cum nu ar fi existat vreodata, condamnat la moarte civica.Ceausescu nu a fost decat executorul testamentar al antistalinismului lui Dej ducand apoi la paroxism un national comunism personal. Dej s-a laudat adesea ca el a reusit destalinizarea Romaniei inaintea lui Hrusciov.

Intrebarea care se pune in atare coditii este cum putem judeca obiectiv o astfel de epoca si o astfel de personalitate fara sa ne lasam prinsi in valtoarea pasiunilor politice ori sa ne lasam furati de vartejul ametitor al speculatilor ideologice. Noi credm ca putem porni in demersul nostru de la principiul cutiei negre.

Cutia neagra se defineste ca un spatiu inchis la care nu avem acces si in care nu stim ce forte actioneaza, ce procese au loc, dar pe care dorim sa le aflam, sa le deslusim analizand datele de intrare si datele de iesire.
Cu alte cuvinte necunoscutele se afla in interiorul cutiei negre iar cunoscutele sunt ce intra in cutie si ce iese de acolo. In functie de modificarea datelor de intrare masurate la iesire putem trage concluzii referitoare la ce anume se petrece in interiorul cutiei negre.

Putem extinde acest concept de cutie neagra la scara istorica facand un efort de imaginatie si pretinzand ca nu stim cine a fost Stalin si nici ce s-a intamplat cu adevarat in timpul cat el s-a aflat la carma evenimentelor, deci vom incerca sa investigam si sa evaluam evenimentele istorice petrecute in intervalu 1924-1953 comparand datele de pornire cu datele finale, situatia Uniunii Sovietice in 1924 si situatia Uniunii Sovietice in 1953.

Stalin mosteneste de la Lenin o Uniune Sovietica in agonie, macinata de razboul civil abia incheiat, izolata pe plan international si pandita ca o prada de dusmanii din exterior cat si din interior. Cei mai buni si mai devotati membri ai partidului isi sacrificasera viata in timpul razboiului civil, locul ramas liber fiind ocupat in graba de elemente carieriste, oportuniste, neinsufletite de idealurile flamurii rosi. NEP-ul infometa orasele si ameninta cu reinstaurarea capitalismului la tara, unde kulacii bogati faceau legea si luptau sa se emancipeze de sub controlul bolsevicilor.Toata constructia socialista a revolutiei din Octombrie pentru care cursese o mare de sange era amentita cu rasturnarea de inapoierea industriala si de agricultura parcelara ce amenintau sa devina de nedepasit. In plus Uniunea Sovietica era supusa blocadei economice de catre puterile imperialiste ale vremii.

Politica lui Lenin numita de el insusi “Doi pasi inainte, unul inapoi” se blocase in pasul de dinapoi si ameninta sa ramana asa pentru multa vreme sau chiar sa mai faca cativa pasi inapoi, cum ar fi dorit Buharin si adeptii sai.
Rivalitatatea doctrinara si lupta pentru putere ce statea pe pragul sa izbucnesca fatis intre cei doi corifei ai revolutiei Stalin si Trotsky avea darul sa ingreuneze si mai mult situatia tanarului stat sovietic.

Incercand sa concluzionam situatia Uniunii Sovietice se caracteriza la moartea lui Lenin prin uriasa inapoiere economica, stituatie politica instabila, blocada economica internationala. Revolutia mondiala pe care mizase Lenin si Trotsky esuase in Germania completand un tablou sumbru ce preconiza un viitor la fel de nefast.

Prin contrast, 1953, anul mortii lui Stalin, gaseste Uniunea Sovietica pe a doua pozitie in ierarhia mondiala de forte imediat in spatele Statelor Unite. Ba chiar in unele domenii stiintifice cum ar fi rachetele si explorarea cosmosului savantii sovietice se aflau inaintea celor americani. Santajat cu bomba atomica de imperialistii americani, Stalin reuseste sa doteze poporul sovietic cu arme atomice in 1949, iar in 1954 are loc prima explozie a unei bombe cu hidrogen sovietice. La granita de vest a Uniunii isi facusera aparitia, in urma infrangerii nazifascismului intr-o inclestare pe viata si pe moarte fara asemuire in istorie, democratiile populare est-europene ce formau impreuna lagarul socialist. Visul lui Lenin fusese implinit doar pe jumatate pentru ca doar in jumatate din Germania constructia socialista isi incepea drumul. Popoarele asuprite din intreaga lume, angajate pe intreg mapamondul in lupta pentru eliberarea din ghearele colonialismului vedeau in Uniunea Sovietica, perceputa ca dusmanul de moarte al imperialismul, un aliat de nadejde, dispus sa le sprijine in plan moral si material.
Uniunea Sovietica era tara cu cei mai multi savanti la mia de locuitori, poseda o industrie moderna cu ramuri ce pe alocuri detineau suprematia mondiala, o agricultura intensiva complet colectivizata, irigata si mecanizata ce asigura consumul intern si putea furniza cantitati considerabile pentru export.
Uniunea Sovietica era un stat socialist consolidat in care cetatenii sai aveau acces gratuit la toate formele de invatamant, ingrijire medicala gratuita, drept la munca si locuinta grantat.
Si nu in ultimul rand Uniunea Sovietica era in acele vremuri campioana luptei pentru eliberare si emancipare a clasei muncitoare din statele capitaliste.

Cu atat mai uluitoare sunt aceste realizari economice si sociale cu cat razboiul declansat de Hitler contra Uniunii Sovietice a reusit sa distruga 55 % din structura industriala a tarii. Oare cat de mult s-ar fi dezvoltat Uniunea Sovietica fara razboi, fara pierderile umane masurate in milioane.de morti si raniti.


Analiza acestor date coroborata cu faptul ca nici o natiune, nici un stat nu a mai cunoscut un progres atat de amplu intr-un timp atat de scurt, 29 de ani, in toata istoria multi milenara a omenirii ne conduce la concluzia ca NIMENI nu a dovedit mai clar, mai consecvent, mai cu tarie decat Stalin forta si superioritatea oranduirii socialiste.

Privita prin prisma practicii social-istorice a timpului scurs de la moartea sa pana in prezent vedem ca orice deviere de la linia lui Stalin, indiferent ca s-a numit maoism, hrusciovism, titoism, ceausism sau oricum altfel, ca a fost la dreapta sau la stanga, de orientare nationala sau internationala n-a facut decat sa serveasca interesele ascunse sau fatise ale dusmanilor socialismului ducand in final la prabusirea acestuia si la reinstaurarea capitalismului.

Un comentariu:

Florian Liviu spunea...

Se pare ca aveti dreptate.Cei ce ataca capitalismul uita sa-i numeasca adesea pe cei mai mari luptatori impotriva acestuia printre care se numara si Stalin.