luni, 24 februarie 2014

Apel al Partidului Comunist Ucrainean către mişcarea comunistă şi de stînga internaţională

Dragi tovarăşi,

Ucraina a căzut din nou victimă a “revoluţiilor colorate”. Mass media arată zilnic mărturii şocante despre actele de violenţă, de vandalism şi de ocupare a clădirilor guvernamentale din ţară. Au fost victime sute de protestatari şi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi, au existat cazuri de răpiri de persoane. Ultimele evenimente au distrus mitul că lupta din Kiev se dă între “regimul criminal” şi “opoziţia democrată”.

În realitate este vorba despre lupte de putere între clanuri oligarhice, având ca ţintă acapararea preşedenţiei.  Avem de a face cu o lovitură de stat, lucrul este confirmat de recentele acţiuni ale opoziţiei de a crea structuri paralele de putere, anticonstituţionale cu scopul de a forţa autorităţile să folosească violenţa.

Se remarcă creşterea activităţii grupurilor neonaziste care recurg la violenţă. Acestea sunt în principal comise de “Spilna Sprava” (“Cauza comună”), “Trizub”(“Trident”), “UNA-UNSO”, “Svoboda”( “Libertatea”) etc. Ultima, “Svoboda” este în mod deosebit responsabilă de escaladarea conflictului deoarece este un partid parlamentar şi chiar este la putere în unele regiuni din Ucraina, fapt care îi dă mari posibilităţi de destabilizare a ordinii constituţionale.

Organizaţiile acestea sunt unite ideologic şi urmează exemplele partizanilor ucrainieni ai nazismului - Bendera and Shukhevich. Ei folosesc sloganuri naziste. De exemplu, astăzi este foarte popular sloganul “Glorie Ucrainei, Glorieto Eroilor!” care era strigat atunci când erau executaţi evrei, comunişti şi polonezi în timpul ocupaţiei germane.

PCU a informat deja partidele comuniste frăţeşti despre aceste lucruri, dar acum lucrurile au luat o turnură foarte gravă. După ce au vandalizat monumentele luui Lenin , acum au început să vandalizeze monumentele eroilor antifascişti.

Ucraina se cufundă în haos. Având acum şi sprijinul politicienilor din UE, este clar că se provoacă deliberat un război civil de către Occident. În timp ce SUA cere autorităţilor să negocieze cu opoziţia şi să renunţe la legile “nedemocratice şi dictatoriale” , neofasciştii ocupă clădiri guvernamentale.

Totuşi, legile acestea sunt exact cele acceptate în UE şi SUA. De exemplu, conform noilor legi, organizaţiile public finanţate din străinătate (şi care au o mare răspundere pentru haosul creat ) sunt obligate să se înregistreze ca firme străine. În SUA această lege există din 1930. Ucraina a urmat exemplul American.
În UE există legi care interzic manifestanţilor să îşi ascundă faţa. În Germania mascarea feţei sau purtarea unui scut este considerată infracţiune. În Franţa se pedepseşte cu 3 ani de închisoare şi amendă de 45000 euro. Asemenea interdicţii sunt şi în SUA, Anglia şi Canada. În Anglia amenda este de 5000 de lire + închisoare de maximum 10 ani; în SUA e închisoare până la 10 ani. Lovirea unui apărător al ordinii se pedepseşte peste tot cu închisoarea. Şi totuşi, politicienii din Vest care îşi exprimă “îngrijorarea” uită aceste lucruri.

În asemenea condiţii, PCU declară că răspunderea pentru violenţe este egal distribuită între
- conducerea ţării, care prin măsuri rău gândite a dus la explozia protestelor de masa
- liderilor “opoziţiei”, semi fasciste, naţionaliştilor care vor să dea o lovitură de stat
- politicienilor din Vest (în primul rând UE şi SUA) care cheamă la “radicalizarea protestelor”

Soluţia propusă de PCU este un referendum, după încetarea violenţelor şi încetarea amestecului străin în problemele noastre. Orice creare de organe paralele şi neconstituţionale nu face decât să ducă la război civil. O parte a populaţiei va sprijini actualul guvern, alta “opoziţia”. Se poate ajunge la divizarea Ucrainei.
Concret, PCU propune
- referendum pentru stabilirea politicii economice şi integrarea Ucrainei
- reformă politică: republică parlamentară şi nu prezidenţială
- nouă lege electorală, revenirea la votul proporțional pe liste
- reformă judiciară, alegerea judecătorilor

Vă rugăm să contribuiţi la reconcilierea societăţii noastre şi să informaţi corect oamenii din ţările voastre despre ce se întâmpla la noi. Vă rugăm să condamnaţi acţiunile extremiste propaganda fascistă şi, mai ales, amestecul UE şi SUA în problemele interne ale Ucrainei.

29 ianuarie 2014
Petru Simonenko
Prim secretar al PCU

traducere de Gh.Zbăgnu
sursa: (https://docs.google.com/.../0B.../edit...)