vineri, 31 iulie 2015

Reflecții despre socialism



Cred că eșecul socialismului s-a datorat în primul rînd factorului subiectiv și în al doilea rînd celui obiectiv.

Este de înțeles de ce economiile socialiste bazate pe planificare și proprietate socialistă nu au ajuns din urmă economiile vestice, primelor lipsindu-le coloniile și neo-coloniile pe care să le exploateze. Dacă blocul socialist ar fi avut o Africă și o Asie la dispoziție pe care să le spolieze, sute milioane de oameni care să lucreze cu un dolar pe zi în beneficiul său sunt sigur că alta era situația. Apoi le-a lipsit și piața Vestică închisă în mod premeditat produselor din Estul socialist. Nu este adevărat că acestea nu corespundeau calitativ exigențelor Vestului, aceasta este propagandă, dovadă stau mărfurile asiatice, chinezești și turcești, de foarte proastă calitate pe care le vedem pretutindeni.

Dar factorul subiectiv a fost decisiv, clasa muncitoare nu a înțeles că sistemul capitalist vizează în primul rînd tocmai stoarcerea ca pe o lămîie a clasei muncitoare din țările periferice, că sistemul capitalist se opune direct prosperității clasei muncitoare, că în sistemul capitalist a trăi din muncă este un statut mizerabil. Dacă ar fi interiorizat cele de mai sus, clasa muncitoare ar fi ajuns la concluzia justă că este cu mult mai preferabil pentru ea socialismul așa cum era, cu posibilități multiple de îmbunătățire și democratizare decît actualul capitalism cu legile lui tiranice de producție și comercializare a mărfurilor.

Cu alte cuvinte dacă clasa muncitoare ar fi înțeles că Legea mărfii este cea mai cumplită tiranie, pentru că este abstractă și impersonală, s-ar fi mulțumit cu legile socialismului.

Nu sunt de acord cu teza  unora care reproșează socialismului lipsa spiritului inovativ în economie și care cred că acesta și-ar găsi un teren mai fertil în capitalism.


Inovația tehnologică nu pornește în capitalism dintr-o superioritate structurală, ci din acumularea uriașă de capitaluri financiare speculative în Vest, care permite finanțarea unor afaceri riscante bazate pe inovație tehnică. Dacă din o sută de plasamente în start-up-uri bazate pe idei novative unul explodează atunci investitorul are profit, dacă cad toate pierderea raportată la volumul capitalului e nesemnificativă.

Capitalism este și în România, nu?, dar aici de ce nu avem inovații? Cum se explică faptul că companiile mari se nasc numai în SUA și Europa de Vest. Un Google sau un Microsoft nu se poate naște în Peru de exemplu, pentru că acolo niciodată nu ar găsi finanțare.

Nu este adevărat că în socialism nu a existat inovație. Mărturie stau zecile de mii de brevetele de invenție acordate de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci în anii socialismului. Și mai este, ceva în socialism erau foarte multe institute de cercetări, fiecare ramură industrială își avea institutul său și chiar făceau cercetare, cei care au lucrat acolo pot depune mărturie.

Socialismul nu este, așa cum cred unii, un sistem miraculos care odată implementat aduce cu el pe pămînt Împărăția lui Hristos. Nu poți surmonta în cadrul socialismului decalaje economice vechi de sute de ani. Nu poți smulge din ghearele Vestului imperiul său colonial. Nu trebuie să ne așteptăm ca o țară socialistă să depășească economic marile puteri ale Vestului, dar trebuie să ne așteptăm ca într-o țară socialistă să vedem o clasă muncitoare emancipată, care încearcă să-și croiască o viață mai bună luîndu-și destinul în propriile mîini fără stăpîni, fără patroni, fără burghezie.

4 comentarii:

  1. de ce nu va implicati serios in fondarea unui partid de orientare comunista,pe blog nu se realizeaza nimic de substanta,cateva comentarii si atat,activismul in teren conteaza,sunt milioane de oameni inclusiv tineri care vor o alta forma de organizare statala,economica,politica,sociala,dar cine Ignatencu ?
    In ziarul lui Scanteia nu sa mai lucrat din feruarie parca,nu are vointa si interes,este greu dar de cativa ani reusea prin toate mijloacele legale si nelegale.
    Numai in Romania,Bulgaria si Ungaria nu sunt partide comuniste in Europa,are Spania,Franta,Germania si nu are Romania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Esecul socialismului si comunismului sa datorat in primul rand oamenilor care au condus partide si state.
    Ideologia este buna dar prost aplicata din lipsa de cunoastere politica,din tradare,probleme materiale,coruptie.
    Socialismul nu este model tabu,socialismul actual Francez,Spaniol,Olandez,Britanic este asemanator cu pasarea Nil care se hrameste cu resturi de carne din gura Crocodilului,la fel socialismul se coabiteaza,admite capitalismul feroce si se hraneste cu resturi" financiare din conturile lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. PSD din Romania este partid socialist nu ?
    Jafurile economice,distrugerea bazei materiale a industriei,privatizari frauduloase urmate de concedieri si uzine la fier vechi au fost aprobate si coordonate de Ion Iliescu ideolog si PSD.
    Comunismul de model Iugoslav a fost cel mai benefic pentru poporul lor dar si pentru ideologia comunista.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este timpul să-mi împărtășesc mărturia, eu sunt Nelson și fericit când depun mărturie aici, mama mea i-a prezentat lui Baba Ogbogo când a descoperit că nu-mi pot rămâne soția însărcinată după 3 ani de căsătorie. Deci, acestea au adus atâtea probleme în căsnicia mea și au dus la divorț. a spus ea, el este extrem de spiritual și poate să o facă pe soția mea să se întoarcă la mine cu bucurie și putem avea copii împreună. La început, nu m-am îndoit până nu l-am contactat și apoi am aruncat vrăji puternice asupra mea și am făcut-o pe soția mea să se întoarcă la mine după ce a făcut nevoia. Și acum, suntem fericiți cu copii minunați. Din ziua în care Great BaBa Ogbogo a lucrat pentru mine și mi-a rezolvat problemele. Am făcut un jurământ puternic că, atâta timp cât voi trăi, voi continua să mărturisesc despre bunătatea marilor sale lucrări, iar cei care se confruntă acolo cu dificultăți de relație și căsătorie ar trebui să-l contacteze rapid și să devină un martor fericit ca mine. Îmi las contactul aici, prin e-mail: greatbabaogbogotemple@gmail.com sau ajung la el prin numărul său WhatsApp. +2349020168697
    A făcut-o pe fosta mea soție să se întoarcă la mine cu bucurie
    M-a vindecat de la un om impotent la un bărbat adevărat.

    RăspundețiȘtergere